Αυτόνομα Όπλα τεχνητής νοημοσύνης

Οι επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, των αισθητήρων και της μηχανικής ανοίγουν την πόρτα για την κατασκευή αυτόνομων όπλων. Όπλων που θα μπορούν να κινούνται και να αντιδρούν ασύλληπτα πιο γρήγορα από κάθε άνθρωπο και ικανά να παίρνουν από μόνα τους αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Οι μορφές τους μπορεί να είναι πολλές: Έντομα, αυτόνομα αεροπλάνα, τανκς και ρομπότ πανίσχυρα, τα οποία κανένας άνθρωπος δε θα μπορεί να πολεμήσει. Μαζί με τα όπλα αυτά έρχεται και το μεγάλο ηθικό δίλημμα. Πρέπει μία χώρα να κατασκευάσει τέτοια όπλα; Ποιο το ρίσκο; Λάθος αποφάσεις; Απώλεια ελέγχου; Χάκινγκ. Ή ακόμη χειρότερα μπορούν να αποσυνδέσουν τους ανθρώπους από την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και να κάνουν έναν πραγματικό πόλεμο να μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι;

  1. BBC: Call to ban killer robots in wars. Επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο και τουλάχιστον 89 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την απαγόρευση της κατασκευής αυτόνομων όπλων που ελέγχονται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιστεύουν ότι αυτά μπορεί να δυσλειτουργήσουν και να προκαλέσουν θανάτους αθώων. Επιπλέον επιχειρηματολογούν ότι η κατασκευή μηχανών που επιλέγουν πότε και ποιον να σκοτώσουν ξεφεύγει από τους κανόνες της ηθικής.

Διαβάστε περισσότερα στο αυθεντικό άρθρο στα αγγλικά.

  1. Κίνδυνοι από αυτόνομα όπλα: Δολοφονικά ρομπότ. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τα θεωρούν κατασκεύασμα της επιστημονικής φαντασίας, η τεχνολογία για την κατασκευή τους προχωράει ταχύτατα από την φαντασία στην πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο αυθεντικό άρθρο στα αγγλικά.

Σχολιάστε το άρθρο